VILLA SHI-BUI, VENLO

1/6

Projectomschrijving

Shibui (渋い) (adjective), shibumi (渋み) (noun), or shibusa (渋さ) (noun) are Japanese words which refer to a particular aesthetic of simple, subtle, and unobtrusive beauty. 

 

Vanaf de start van het ontwerpproces was het duidelijk dat een Villa op deze locatie controverses zou oproepen. 

Binnen alle gestelde, complexe kaders kenmerkt het ontwerp zich door eenvoud van vorm, subtiele toepassing van natuurlijke, duurzame materialen en innovatieve technologie.

Een monoliet waarvan niet enkel de façades in Mendiger basalt zijn uitgevoerd, maar ook de dakvlakken.

 

De sculpturale vorm is het resultaat van het mathematisch vertalen van de gestelde bestemmingsplan kaders en de wens het oppervlak en inhoud van de Villa te supermaximaliseren. De vorm is ook aan de binnenzijde van de monoliet consequent voortgezet.

Door de entree van de Villa op niveau -1 te plaatsen ontstaat de mogelijkheid om via steektrappen en vides een 3e dimensie te introduceren in een anders statische, traditionele compositie. 

 

Bijzonder is het toepassen van een vergeten techniek voor de opslag van energie: de ijskelder. 

Het toepassen van zonnecellen, geïntegreerd in het Mendiger basalten dak , zonnecollectoren, 3 dubbele beglazing en C-gestuurde screens en zonneschermen resulteren in een woning die zo goed als energie-neutraal is

Ontwerp

2012

Realisatie

2014

Programma

Villa

Brutovloeroppervlak

476 m²

​​

​Loxodrome b.v.     |      Straelseweg 1      |      5911 CL Venlo  

w: loxodrome.nl      |    t: +31 77 374 3148     |     e: architects@loxodrome.nl

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • LinkedIn Classic
  • c-youtube
  • archello.png